MIDDEN - DELFLAND

Cursisten schilderen de Van Nelle Ontwerpfabriek

20 april 2011. Al vele jaren verzorgt kunstenares Rina Groot uit Schipluiden teken- en schilderslessen voor amateurs uit Midden-Delfland en omgeving. Elk jaar weet zij weer een boeiend en gevarieerd programma samen te stellen. Onderdeel van het jaarlijkse programma is het maken van een buitenopdracht. Dit jaar is ervoor gekozen om het wat verder weg te zoeken en is de volledige groep op 16 zaterdag april afgereisd naar de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. 

De keuze voor het Van Nelle gebouwencomplex is niet toevallig. Eén van de cursisten, Elvera van Leeuwen, is werkzaam in één van de talloze bedrijfjes die in de voormalige fabriek gevestigd zijn. Samen met Rina Groot heeft zij voor deze dag een boeiend programma samengesteld. Er was deze dag tijd voor een rondleiding, eten en drinken, ontspanning, maar uiteraard ook voor het maken van een aantal schetsen binnen en buiten het complex. Deze schetsen worden op een later moment uitgewerkt tot schilderijen.

WOS TV (Westlandse Omroep Stichting) maakte een documentaire over de schilderopdracht. Deze zal te zien zijn op maandag 2 mei 2011 vanaf 19:00 in het programma: Uitgelicht en wordt herhaald tot en met woensdagavond 19:00 uur. Ook op de internetsite www.wos.nl bij uitzending gemist is het programma Uitgelicht te bekijken.

Cursisten schilderen de Van Nelle Ontwerpfabriek

Iedereen kent uiteraard het markante gebouw, maar alleen vanaf de buitenkant doordat men er wel eens langsreed. Het was verrassend te ontdekken hoe men bij de bouw ervan de tijd al ver vooruit was. Het gebouw is inmiddels al meer dan 80 jaar oud maar oogt nog steeds modern. Er zijn bij de bouw diverse nieuwe technieken toegepast waardoor er overdag veel licht naar binnenstroomt. Ook is er voor die tijd veel aandacht besteed aan het welzijn van het personeel door het maken van kantines, een filmzaal, sportterreinen, meditatieterreinen enz. De opdracht bij de bouw dat de fabriek ook na 25 jaar nog modern moest zijn, is hiermee ruimschoots gehaald. 

Cursisten schilderen de Van Nelle Ontwerpfabriek

Met de keuze om voor de buitenopdracht naar dit Van Nelle gebouw te gaan kan een directe relatie worden gelegd met de thema voor de Open Monumentendag van 2011, namelijk "Nieuw begin - Oud gebouw". De uitgewerkt schilderijen worden tijdens de open Monumentendag op zaterdag 11 september a.s, van 10.00 tot 16.00 uur, geëxposeerd in het Van Nelle gebouw.

Zie ook: Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam.

Cursisten schilderen de Van Nelle Ontwerpfabriek

Bron: Tekst: Ton van Mil, foto's Rop Haring, 18 april 2011

10 december 2013