MIDDEN - DELFLAND

Leve de Molens!

22 mei 2011. Provincie Zuid-Holland telt maar liefst 228 molens. Om de molens onder de aandacht te brengen is het jaar 2011 door de provincie Zuid-Holland uitgeroepen tot themajaar Leve de Molens!

Molens maken deel uit van onze geschiedenis. In het landelijk gebied laten molens ons zien hoe ze in de polders eeuwenlang onze voeten droog hielden. In de steden leverden molens de energie voor jeneverstokerijen, houtzagerijen en de productie van specerijen. Nu vormen ze bakens in het Hollandse landschap en geven kwaliteit aan de leefomgeving. 

In de gemeente Midden-Delfland staan nog vier windmolens: de Groeneveldse molen, molen Korpershoek, molen De Drie Lelies en de Dijkpoldermolen. In de directe omgeving van Midden-Delfland staan nog veel meer windmolens, zoals in Delft, Rijswijk, Westland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Oude Lede. In het kader van het themajaar 'Leve de Molens' zijn er fietstochten ontworpen, waarvan er één gaat langs de molens van Schiedam en Midden-Delfland. De tocht komt langs 13 molens!:

Molenkaart

Op de website van de provincie staan alle 228 molens, die provincie Zuid-Holland rijk is (rode stippen). Om een indruk te krijgen van een aantal verschillende molens zijn er acht verzamelingen van molens uitgelicht (gele stippen).

Molenkaart van Zuid-Holland
Molenkaart van Zuid-Holland - klik op de kaart voor de website van de provincie Zuid-Holland

Activiteiten

Het hele jaar 2011 worden er activiteiten georganiseerd. In Westland en Midden-delfland organiseren de molenaars de 18de Westlandse Molendag met fietstocht op 25 juni 2011. Voor meer informatie zie: www.westlandsemolens.nl

Meer activiteiten in Zuid-Holland staan op de website van de provincie: www.levedemolens.nl

 

10 december 2013