MIDDEN - DELFLAND

"Die schöne Müllerin" - het bruiloftsfeest van de molenaarsdochter op zaterdag 1 oktober

1 Oktober is de grote dag voor Maria van der Lely en Arie Doelman. Die dag trouwt de molenaarsdochter van Maasland met haar verloofde Arie Doelman uit Maassluis. De dag begint om 16.00 uur bij molen de Drie Lelies, waar Arie zijn bruid gaat ophalen. In een feestelijke optocht zal de bruiloftsstoet met de beide families en voorafgegaan door de feestkapel naar het dorp gaan. Op het dorpsplein achter de Pynas zal de huwelijksplechtigheid worden voltrokken. De bruiloftsgasten uit het dorp en wijde omgeving zullen hiervan getuigen zijn en het feest meevieren.

Dit Molenaarsbruiloftstheaterspektakel wordt - samen met inwoners van Midden-Delfland - uitgevoerd door Dario Fo. De inwoners van Maasland en omgeving hebben een prominente rol als de beide families, de Dauwtrappers van Euterpe als feestkapel, leerlingen van Lentiz MaaslandCollege en leerlingen van Koperen Kees als vrienden van de bruid en bruidegom. De huwelijksplechtigheid krijgt gestalte in de mini-opera For ever and Ever van Bam Commijs en wordt gespeeld door Marlies Ruigrok als Maria van der Lely en Boudewijn Ruigrok als Arie Doelman, beiden uit Schipluiden. Op dinsdagavond wordt er door alle deelnemers druk gerepeteerd in het Trefpunt. We spreken daar kort met Nel de Jong, één van de deelnemers, zij speelt de moeder van de bruid. Nel haar meisjesnaam luidt Roels. Drie generaties van deze familie waren molenaar op korenmolen De Drie Lelies. Nel herinnert zich nog als de dag van gisteren dat zij in 1972 als echte molenaarsdochter zelf vanuit de molen trouwde: 'Toen ik de aankondiging voor dit project las, kwamen alle herinneringen weer boven. Ik heb me toen meteen aangemeld.' Nel denkt niet alleen terug aan haar haar trouwdag: 'Als kind speelde ik altijd in de molen. Naast De Drie Lelies staat de Dijkmolen, een watermolen. Daar woonde ook een meisje van mijn leeftijd, en we zijn nog steeds vriendinnen. Later hielden we feesten met de jongens en de meiden in de molen. Het was een bijzondere tijd. Mijn eigen dochters denken ook met veel plezier terug aan de molen, het was voor hen altijd feest als ze bij opa en oma 'molen' waren. Zij komen zeker kijken naar Die schöne Müllerin, net als mijn eigen moeder, die nu al trots is. Ik hoop natuurlijk dat heel veel mensen uit Maasland en omgeving op 1 oktober ook komen kijken naar dit erg leuke theaterbruilofsfeest op 1 oktober!'

Die schöne Mülerin - Bruiloftsfeest in Maasland - 1 oktober 2011
Die schöne Mülerin - Bruiloftsfeest in Maasland - 1 oktober 2011, foto ©GDP

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om als publiek en bruiloftsgast dit feest mee te maken. Omdat er bij de molen en op de Molenweg geen parkeergelegenheid is en de verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt is, wordt u vriendelijk verzocht de bruiloftsstoet aan het begin van het dorp in de 's Heerenstraat of op het Pynasplein te verwelkomen (om ca. 16.20 uur, volgt u de daarbij aanwijzingen van de verkeersregelaars). Let op de gewijzigde aanvangstijd, in tegenstelling tot eerdere berichten is dit 16.00 uur.

Bron: Persbericht Dario Fo 21 september 2011


Speel mee in het theaterspektakel 'Die schöne Müllerin' in Maasland!

Op zaterdag 1 oktober vindt om 15.00 uur het theaterspektakel 'Die schöne Müllerin' plaats in Maasland. Die schöne Müllerin is het tweede deel van het Drieluik Midden-Delfland. In het drieluik staan de begrippen gemeente, gemeenschap en gemeentehuis centraal.

Het verhaal

Het theaterspektakel verhaalt over het bruiloftsfeest dat georganiseerd wordt voor die schöne Müllerin - de dochter van de molenaar van de Drie Lelies - en haar toekomstige echtgenoot, een boerenzoon uit de Duifpolder. In het oude gemeentehuis van Maasland wordt het jonge paar in de echt verbonden. Afsluitend is er een groot feest op het dorpsplein. Alles lijkt rozengeur en maneschijn. Maar is dat wel echt zo?

Ruimte voor amateurkunst in Midden-Delfland

De gemeente is initiatiefnemer van het Drieluik Midden-Delfland waarvan 'Die schöne Müllerin' het tweede deel is. Wethouder Cultuur Tineke van Nimwegen: 'Het eerste luik had poëzie als onderwerp. Daarbij maakten de kinderen van de groepen 6 gedichten over verhuizen en het nieuwe gemeentehuis. Het tweede luik is een theaterspektakel bij de molen en in het oude dorp van Maasland; het derde luik blijft nog even een verrassing. In alle onderdelen van het drieluik werken wij met inwoners van alle leeftijden met als doel verdieping van de amateurkunst en cultuur anders te beleven en vooral samen veel plezier hebben. '

Download de 'Die schöne Müllerin' flyer

Wilt u meespelen in het theaterspektakel?

'Die schöne Müllerin' wordt georganiseerd door Dario Fo, ondernemers in de kunst, in samenwerking met culturele instellingen uit Midden-Delfland. Vindt u het leuk om mee te spelen als zanger, danser, bruidsmeisje of bruiloftsgast, dan kunt u zich tot 1 september aanmelden bij Dario Fo, telefoon 0174 244455 of boudewijn@dariofo.nl.


Die schöne Mülerin - Bruiloftsfeest in Maasland

Een groot Maaslands Molenaarsbruiloftstheaterspektakel. Als tweede deel van Drieluik Midden-Delfland organiseert Dario Fo, ondernemers in de kunst door en voor de inwoners van Midden-Dellfand een bijzonder bruiloftsfeest. Op 1 oktober aanstaande trouwt de dochter van de molenaar van de Drie Lelies. De molenaar en zijn vrouw nodigen alle inwoners van Maasland en Midden-Delfland uit om getuige te zijn en het feest mee te vieren. U bent die dag om 15.00 uur welkom op de molenwerf om vervolgens - met harmonieorkest Euterpe voorop - mee te gaan in de feestelijke bruiloftsstoet naar het gemeentehuis van Maasland. Daar zal de molenaarsdochter trouwen met Arie Doelman, boerenzoon uit de Duifpolder. Op het plein achter de Pynas wordt een groot bruiloftsfeest gevierd met heel veel muziek, zang en een ballet op muziek door de Maaslandse Harmonie.

Door en voor Midden-Delflanders

Die schöne Mülerin is gebaseerd op de miniopera van Bam Commijs Forever and Ever en was zaterdag 25 juni te zien op Boerol in de Woudsepolder. In Maasland komt deze opera terug als onderdeel van een groots spektakel op 1 oktober van 15.00 tot 18.00 uur. Sterren en verenigingen uit Midden-Dellfand zullen die dag schitteren en hun medewerking verlenen. Hieronder zijn de harmonievereniging Euterpe en Maaslandse Harmonie uit Maasland, de zangers Boudewijn en Marlies Ruigrok, en pianist Rick Lucieer uit Schipluiden.

Die schöne Mülerin - Bruiloftsfeest in Maasland - 1 oktober 2011

Zin om mee te doen of mee te feesten?

Er sluiten zich nog meer partijen aan en er kunnen meer mensen meedoen. Dario Fo zoekt onder andere nog zangers voor het koor, dansers voor het ballet en bruidsmeisjes. En natuurlijk u allemaal als bruiloftsgasten. Op 27 augustus tijdens het Nazomerfeest in Maasland zal het molenaarsechtpaar dit huwelijk aankondigen. Komt dat zien!

U wordt regelmatig op de hoogte gehouden van dit bijzondere project. Voor aanmelding en meer informatie kunt u contact opnemen met Boudewijn Ruigrok van Dario Fo, ondernemers in de kunst, tel 0174 244455, e-mail boudewijn@dariofo.nl

Bron: Persbericht Dario Fo 28 juni 2011

10 december 2013