MIDDEN - DELFLAND

Midden-Delfland Open! Er was eens... een mooie lentedag

16 april 2011. Er was eens... het begin van veel sprookjes. Ook burgemeester Arnoud Rodenburg vertelde een sprookje: de Drie Biggetjes. Na het stuk slaan van een spaarvarken (eh... spaarkoe) kwam de deurkruk tevoorschijn waarmee het recreatieseizoen figuurlijk werd geopend. Langs de Westgaag en in de Dijkpolder waren op vijf locaties een monumentale boerenwoning, drie boerenbedrijven en de korenmolen De Drie Lelies te bekijken. De belangstelling was groot! Hier is het fotoalbum.

Midden-Delfland Open! Er was eens... een mooie lentedag - 16 april 2011

Tussen de locaties reed de huifkar, maar wandelen of fietsen kon natuurlijk ook, en zelfs dwars door de polder!. Op alle locaties waren lekkernijen te verkrijgen. De streekproductenmarkt bij de Barhoeve aan de Westgaag werd goed bezocht. Ook was daar een klein deel van de Vockestaert Schaapskudde, waarmee herder Lex, samen met aanwezige kinderen, de ontsnapte schapen met lammeren steeds weer moest vangen. Deze schaapskudde fungeert als grote maaimachine om de graslanden in het recreatiegebied langs Vlaardingen en Schiedam, de Zuidrand van het Midden-Delfland gebied, te beheren. Lees meer over Schaapskudde Vockestaert.

Midden-Delfland Open! Er was eens... een mooie lentedag - 16 april 2011

Veel mensen bezochten ook de monumentale boerderij Torenzicht voor een rondleiding door de boerderij met nog veel oude details. In de stal vertelde Frits van Ooststroom alles over de boerderijen langs de Westgaag. Buiten werden oude landbouwmachines gedemonstreerd, waaronder een dorsmachine.

Midden-Delfland Open! Er was eens... een mooie lentedag - 16 april 2011

Ook voor de kinderen was er van alles te doen. Vooral op de boerenerven van Hoeve Mary en de Hoefwoning kon je lekker spelen. In de korenmolen De drie Lelies vertelde molenaar Rob van Zijll alles wat je maar wilde weten over het malen van graan en hoe de molen bediend wordt. Maar daarvoor moest je wel helemaal naar boven klimmen tot in de kap van de molen! 

Midden-Delfland Open! Er was eens... een mooie lentedag - 16 april 2011

Midden-Delfland Open! Er was eens... een mooie lentedag - 16 april 2011


Midden-Delfland Open! - 16 april: 11.00-16.00 uur

2 april 2011. Er was eens ......een polder met boeren en burgers die een bestaan hadden onder de rook van Maasland en Maassluis. De Dijkpolder met daarlangs de Westgaag en Parallelweg in Maasland laat op 16 april heden en verleden zien op de verschillende boerderijen. Dit jaar zijn er weer boerderijen te bezoeken in een ander deel van Midden-Delfland waar men normaal gesproken alleen maar voorbij rijdt. Klik hier voor de folder.

Steeds meer recreanten vinden hun weg naar de polderweggetjes met wilgenbomen, de wandelpaden langs de bloemrijke slootkanten of komen voor het waterrijke gebied met de vele mogelijkheden voor de watersport. Tussen de grote steden in de Randstad ligt een uniek stukje groen waar ondernemers zich inspannen om hun Midden-Delfland gebied onder de aandacht te brengen. Met meer mogelijkheden wordt het Midden-Delfland gebied aantrekkelijker voor de recreanten. Steeds nieuwe initiatieven verrijken het gebied en maken het aanbod meer diverse.

Midden-Delfland Open! - 16 april: 11.00-16.00 uur

Wat is er te zien en doen?

Vier boerenbedrijven en de korenmolen de Drie Lelies zetten gastvrij hun deuren open om alle bezoekers te ontvangen. Opening om 11.00 uur bij Westgaag 102 met medewerking van burgemeester Rodenburg. 
Bij minder goed weer zijn er nog voldoende activiteiten binnen te bezoeken. Toegang is gratis.

Hoeve Mary, Melkveehouderij van Maatschap Staalduijnen-Zeeuw - Westgaag 11, Maasland

Een boerderij waar de koeien worden gehouden in een ligboxenstal en een boerderij waar allerlei activiteiten zijn voor de kinderen. Een ritje op de pony, een springkussen, zelf schilderen onder begeleiding van Jolanda Noordam, een parcours voor de traptractor.
De Quiltgroep de Mussen laat zien wat de handwerkkunst quilten werkelijk inhoud. De diverse stoffen en de handwerktechniek worden uitgelegd.
Als u achter de boerderij naar het Dijkpolderpad loopt, komt u vanzelf langs de weidevogelwachter die zijn telescoop klaar heeft staan om alle vogels te laten zien.

Boerderij Torenzicht, Piet en Ella Koornneef - Westgaag 74, Maasland

Deze monumentale boerderij is gebouwd tussen de jaren 1550-1575. Het voorhuis met de opkamer en de daaronder gelegen melkkelder bevatten het oudste metselwerk. Torenzicht is in de afgelopen jaren gerestaureerd en de boerderij is buiten en binnen te bezichtigen.
Vroeger was het een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt. Het graandorsen was een jaarlijks terugkerend moment en een tijdrovende bezigheid. Er worden demonstraties graandorsen gegeven met een echte oude dorsmachine.
Frits van Ooststroom laat het verleden nog meer terugkomen door de lezingen die hij geeft over de deelnemende boerderijen en de molen de Drie Lelies. Tijd 12.00 en 14.00 uur in het zomerhuis.
Een aanrader voor iedereen.

Midden-Delfland Open! - 16 april: 11.00-16.00 uur

Barhoeve, Vleesveebedrijf, Klaas Barendregt en Hanneke Blokdijk - Westgaag 102, Maasland

Op deze moderne boerderij wordt vleesvee opgefokt in een potstal. De koeien lopen hier vrij rond op stro.
Er is een fotopresentatie over de geboorte van een kalfje via een keizersnede.
Het ruime erf biedt het onderkomen aan de boerenmarkt met de producten en informatie over het gebied. Allerhande lekkernijen worden er aangeboden.
De schaapskudde van Vockestaert heeft een nieuw streekproduct laten maken, lamsworst in twee soorten. Kom deze zeker proeven bij de kraam van Vockestaert.
Een herder van de schaapskudde Vockestaert gaat demonstraties geven met een aantal schapen en zijn hond. Deze worden vlakbij op een veld gegeven.

De Hoefwoning, Biologisch melkveebedrijf, familie W. Nell - Parallelweg 3, Maasland

De koeien op dit melkveebedrijf staan nog op een oude grupstal en geeft weer een ander beeld van de veehouderij. Op het boerderij zijn ook schapen met lammetjes en een ritje op de pony is ook mogelijk. De biologische producten van Campina zijn hier te proeven.
Hans van der Broek laat weer een gedeelte zien van de oude schoolplaten van Jetses en hij deelt graag zijn kennis daarover met u.
Voor de liefhebbers worden hier pannenkoeken gebakken.
De Hoefwoning had vroeger het uitpad via de Molenweg en door de polder ligt hier nog de oude oprijlaan. Via deze laan kunt u bij de Molen de Drie Lelies komen.
De laan is begaanbaar voor fietsers, wandelaars en de huifkar.

Midden-Delfland Open! - 16 april: 11.00-16.00 uur

Korenmolen, de Drie Lelies, Molenaar Rob van Zijll - Molenweg 8, Maasland

De korenmolen uit 1767 is te bezichtigen en is onlangs nog gerestaureerd. De molen maalt deze dag tarwe waar Bakkerij Holtkamp, volgens oud recept, Martinusbrood van heeft gebakken.
Dit brood en ook tarwe met het recept zijn speciaal deze dag te verkrijgen op de molen en de boerenmarkt.
De molen is te bereiken met de fiets en via het wandelpad vanaf het fietspad achter de molens.

Let op: geen parkeermogelijkheid voor auto's bij de molen!

Midden-Delfland Open! - 16 april: 11.00-16.00 uur

Wandelen of met de huifkar

Wandelen met de wandelroute. Op elke locatie is een wandelroute te verkrijgen die langs alle deelnemende bedrijven gaat en over het gehele Dijkpolderpad. Route is ongeveer 5 a 6 km lang. 
Het Dijkpolderpad is niet geschikt voor wandelwagens etc.

Ritje met de huifkar. Er rijden deze dag weer 2 huifkarren van de parkeerterreinen langs de deelnemende bedrijven en iedereen kan op de bedrijven op - en afstappen.

Tip: kom op de fiets

De Westgaag is als een fietsstraat ingericht en dus niet voor auto's.

Parkeren

Alleen op de aangegeven parkeerterreinen bij Westgaag 104 en Westgaag 56. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachters op voor uw eigen veiligheid.
Bereikbaarheid. Via de A20 vanuit het Westland afrit 6 en vanuit Rotterdam afrit 7.

Laatste nieuws: website van Vockestaert.

Bron: Persbericht Vockestaert

10 december 2013