MIDDEN - DELFLAND

Genieten tijdens de Landelijke Natuurwerkdag

5 november 2011. Tijdens de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 5 november 2011 waren er ook in Midden-Delfland verschillende locaties waarop de handen even uit de mouw gestoken konden worden. Wethouder Horlings van de gemeente Midden-Delfland opende bij de boerderij aan Abtswoude 62 de natuurwerkdag. Hier was Werkgroep Wolf aan het werk met het onderhoud aan een aantal knotbomen. Opvallend was het aantal jeugdige knotters; zij klommen als volleerde knotter in de bomen en dunde de bomen uit met schaar of boomzaag. 

Genieten tijdens de Landelijke Natuurwerkdag - 5 november 2011
Spannende bomen worden hier vakkundig uitgedund

Genieten tijdens de Landelijke Natuurwerkdag - 5 november 2011
Even lunchen en vooral genieten van het mooie weer

Aan de andere kant van Midden-Delfland, bij de eendenkooi in de Aalkeetbuitenpolder van Natuurmonumenten, werd vooral de oprijlaan naar de kooi onder handen genomen door Knotgroep Midden-Delfland. Een flink aantal wilgen werden hier gekortwiekt. Opvallend voor deze tijd was dat er nog veel blad aan de bomen zat. De dikke stammen worden weer gebruikt voor de beschoeïng in de Vlietlanden.

Genieten tijdens de Landelijke Natuurwerkdag - 5 november 2011
Bijna klaar met de oprijlaan naar de Eendenkooi het Aalkeetbuiten

Ook elders werd gewerkt om het landschap van Midden-Delfland goed de winter in te laten gaan.

Blankenburgtunnel Nee!

Binnen in de Eendenkooi het Aalkeetbuiten wordt het helaas nooit meer stil. De kooi grenst aan de snelweg A20 waar op ca. een meter boven maaiveld het verkeer voorbijraast. Met een Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) in het vooruitzicht zou dit nog wel eens veel erger kunnen worden als, later dit jaar, de keus valt op de Blankenburgtunnel. Het is de bedoeling dat snelweg A15 wordt verbonden met de A20 met een erbij horende tunnel onder de Nieuwe Waterweg. Lees meer...

Genieten tijdens de Landelijke Natuurwerkdag - 5 november 2011
Ogenschijnlijke stilte in Eendenkooi het Aalkeetbuiten


Landelijke Natuurwerkdag ook in Midden-Delfland - 5 november

Op zaterdag 5 november 2011 organiseert Landschapsbeheer Nederland alweer de elfde editie van de jaarlijkse Natuurwerkdag. Vorig jaar leefden ruim 12.000 vrijwilligers zich uit in het landschap. Dit jaar kan dat weer op de ruim 350 locaties in het Nederlandse landschap. Ook in Midden-Delfland wordt op diverse locaties gewerkt. Aanmelden kan op de website www.natuurwerkdag.nl

KNNV afd. Delfland: Help wilgenbosjes redden

Op zaterdag 5 november organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland een ochtend ten behoeve van het instandhouden van de wilgenbosjes ten zuiden van Delft. Belangstellenden kunnen zich om 10.00 uur verzamelen. Verzamelen bij de hoek Abtswoude en Vietnampad in Delft.

Deelname is mogelijk vanaf 14 jaar en is gratis. Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meedoen onder begeleiding. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen vindt deze activiteit geen doorgang. Meer informatie is verkrijgbaar op telefoon (015) 261 00 48 of 015 - 262 27 79.

Geriefhoutbosjes

Vanouds her zijn er vele bosjes met wilgen, essen, esdoorn in het landschap van Midden-Delfland aanwezig. Deze werden vooral gebruik om hout te oogsten om de kachel mee te stoken, ook werd het hout gebruik bij de agrarische werkzaamheden b.v gereedschap, palen. Zij herbergen nu belangrijke natuurwaarden en herinneren ons aan het voormalig gebruik. Zij vormen een sieraad voor het landschap en vinden veel dieren en planten er een goed onderkomen.

Deze dag vormt de start van een nieuw natuurbeheerseizoen. Naast geriefhoutbosjes worden ook boomgaarden onderhouden. Belangstellenden worden uitdrukkelijk uitgenodigd om zich voor dit seizoen op te geven. Tijdens deze activiteit zorgt de KNNV voor gereedschap en koffie; een mok moeten de deelnemers zelf meebrengen. Het is raadzaam stevige schoenen te dragen en nauwsluitende kleding.

Landelijke Natuurwerkdag ook in Midden-Delfland - 5 november 2011

Werkgroep Wolf - Abtswoude

Tijdens de Landelijk Natuurwerkdag op zaterdag 5 november kunnen mensen zich voor De Werkgroep Wolf opgeven om te werken aan wilgen. Er wordt gewerkt aan de wilgen van 's ochtends 10.00 uur tot 15.00 uur, met uiteraard een paar onderbrekingen. Aan het eind van de werkdag is er soep beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.werkgroepwolf.nl. Er wordt gewerkt bij: A. v.d. Assem, Abtswoude 62, 2636 EE Schipluiden.

Wij gaan weer een aantal wilgen knotten en het afkomend hout wordt gesplitst in stammetjes en takken. De stammetjes worden op lengte gezaagd en de takken worden gebosd. Er wordt zoals altijd door onze werkgroep gezorgd voor koffie/thee of iets fris tijdens een korte pauze en tussen de middag wordt er gezorgd voor een bescheiden maaltijd. Met mogelijk aan het eind van de middag nog een kop soep. Tip: Neem stevige schoenen of laarzen mee.

Aanmelden kunt u op www.natuurwerkdag.nl

Landelijke Natuurwerkdag ook in Midden-Delfland - 5 november 2011

Knotgroep Midden-Delfland - Eendenkooi Aalkeetbuiten

Na een wat "vochtige" zomer krijgen we hopelijk een mooie winter. Aan ons zal het niet liggen, want er gaat weer worden geknot. De eerste keer, op 5 november, starten we op een prachtige locatie, nl. de Eendenkooi Aalkeetbuiten langs de rijksweg A20 tussen Vlaardingen en Maasland. LET OP: het is dus niet de Eendenkooi in Schipluiden.

Uiteraard zijn andere vrijwilligers op deze Natuurwerkdag van harte welkom. (zie ook www.natuurwerkdag.nl) Dus ken je nog een potentiele knotter? Vraag of hij/zij ook komt knotten. Wij starten om 10.00 uur, gereedschap is aanwezig en niet te vergeten..... tussen de middag is er erwtensoep.

10 december 2013