MIDDEN - DELFLAND

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind...

18 juni 2011. De Midden-Delfland Dag had in principe alle ingrediënten voor een leuke, leerzame en sportieve dag in het mooie Midden-Delfland gebied. Er was wel een probleem: een aantal zeer wisselvallige dagen met felle regenbuien gingen aan deze zaterdag vooraf, en hoewel het op dé dag zelf droog bleef, was er bijzonder veel wind: geen fietsweer dus! Het gevolg was dat nogal wat activiteiten niet doorgingen of waar mogelijk binnen werden gehouden, het aantal deelnemers van een de drie fietstochten minimaal was en het totaal aantal bezoekers veel minder was dan gehoopt of verwacht. Zelfs op de Karperhoeve in Maassluis, toch elk jaar goed voor enkele duizenden bezoekers, moest het dit jaar met minder doen. Uit de Schieveensepolder (aan de andere kant van de A13 tegen Rotterdam) kwamen overigens wel goede berichten over het aantal bezoekers.

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Nog vóór de opening van de Midden-Delfland Dag begon een klein aantal wandelaars aan een wandeltocht van 40 kilometer georganiseerd door Vockestaert, voor een groot deel over onverharde paden en door boerenland. De opening van de Midden-Delfland Dag vond plaats om 10.00 uur op de toneellocatie van het openluchtspel Otto van Egmond in Schipluiden. De voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, Ben van der Velde, ontving een aantal vertegenwoordigers van omliggende gemeenten en belangstellenden. Een deel van de cast van het openluchtspel Otto van Egmond zong een van de liederen uit het toneelspel. Daarna ging iedereen op pad om de Midden-Delfland Dag goed te besteden.

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Maar zoals in de inleiding al gezegd... van de echte Midden-Delfland Dag beleving was maar weinig te terug te vinden in het gebied. Op de meeste locaties waar activiteiten waren gepland was het bijzonder rustig. Muziekgroepen speelden voornamelijk voor eigen publiek en de diverse marktjes zaten vooral te wachten op bezoekers. Fietsers om de aangeboden fietsroutes te gaan trappen waren er nauwelijks. Ook dit jaar bleek dat de Midden-Delfland Dag formule erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. Misschien wordt het tijd om deze formule aan te passen... Positief nieuws was er ook: de Midden-Delfland Vereniging heeft er 30 nieuwe leden bij!

Schipluiden 

Binnen in de Dorpshoeve waren diverse stands opgesteld met informatie en producten. Leden van Groen Links en tegen de Blankenburgtunnel hadden de elementen getrotseerd door op de fiets te komen. De Hof van Delflandraad had deze dag aangegrepen om te starten met de marketingcampagne voor de Hof van Delfland en Milieudefensie probeerde de bezoekers te overtuigen dat meer wegen onnodig zijn en dat de Blankenburgtunnel zeker niet moet worden aangelegd. Het motto: Bouw mee aan een groene metropool! Verschillende muziekgezelschappen lieten hun kunsten horen. Op Hodenpijl luisterden een handje vol mensen naar pianist Rick Lucier.

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Den Hoorn

Ook in de Hoornbloem waren activiteiten naar binnengehaald. Hier speelde o.a. het ensemble Quinteto Connora tangomuziek en er werd wat gedanst. Achter de kraampjes zaten hobbyisten trots hun producten te te tonen. Ook hier vroeg Milieudefensie aandacht voor haar nieuwe actie. Toneelspelers van het spel Otto van Egmond zorgde voor wat levendigheid.

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Maasland

In het centrum van Maasland was het 's middags opvallend rustig. Diverse buitenoptredens waren afgelast. Uiteraard was museum De Schilpen wel geopend en kon men de tentoonstelling van buitenplaatsen in Zuid-Holland in het TAVENU bekijken. 

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

De Karperhoeve in Maassluis

Op de Karperhoeve in Maassluis was het eindelijk een beetje druk; niet zozeer buiten, want de helft van de kraampjes van de boerenmarkt bleef ongebruikt. Maar binnen in de manege keken veel kinderen, ouders en belangstellenden naar de paardendressuur en acrobatiek. Buiten speelde een muziekgroep maar het aantal luisteraars was helaas gering. 

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Het zijn natuurlijk allemaal momentopnames maar de algemene indruk was toch wel dat de Midden-Delfland Dag bijzonder matig bezocht werd. Ook vorig jaar was er een vergelijkbare situatie, waarbij naast veel wind de zon af en toe plaats maakte voor een felle regenbui. Door de WK voetbalwedstrijd eindigde de dag toen eigenlijk al rond drie uur in de middag. 

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Hekken in het weiland

Om 13.00 uur vond in het weiland van boer Chris v.d. Ende aan de Zouteveenseweg in Schipluiden de presentatie plaats van 'vrolijk geschilderde boerenhekken in de wei'. Basisschoolkinderen uit Schipluiden hadden deze hekken in allerlei kleuren en patronen beschilderd onder leiding van beeldend kunstenaar Yvon Koopman. Door de willekeurige en niet functionele plaatsing van de hekken in het weiland langs het fietspad nabij de Vlaardingsevaart ontstond een kunstzinnig geheel. Met een glaasje bubbeltjes opende wethouder Van Nimwegen deze uitstalling.

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

Hof van Delfland en lancering van de Vaartenroute

De hof van Delfland Raad heeft de Midden-Delfland Dag aangegrepen tot start van de marketing campagne van de Hof van Delfland met een nieuw logo en tekst: 'Midden-Delfland - Midden in het leven'. Het gebied van de Hof van Delfland wordt gevormd door het huidige Midden-Delfland gebied uitgebreid met open gebied aan de 'andere kant' van de snelweg A13: Ackerdijk, de Ackerdijkse Plassen en Oude Lede. Hof van Delfland wordt omringd door de (stedelijke) bebouwingen van Westland, Den Haag, Delft, Zoetermeer en Rotterdam. 17 overheden werken samen aan het behoud van de Hof van Delfland. 

Als eerste promotionele activiteit is gekozen voor de lancering van de Vaartenroute, een fietsroute van Hofstad naar Maasstad (of andersom natuurlijk). De lancering hiervan vond plaats in en bij de boerderij Vijverschie aan de Schieweg, nabij Kandelaar. Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland liet bestuurders van gemeenten waar de Vaartenroute doorheen loopt beloven dat zij er goed voor zullen zorgen. Hierna volgde een ludieke fietsactiviteit op een unieke fietsracebaan.

Midden-Delfland Dag 2011- Er was eens... veel wind... - 18 juni 2011

De Vaartenroute volgt globaal de Schie, Rijn-Schiekanaal (Vliet) en de Haagse Trekvaart tussen Rotterdam en Den Haag en is verkrijgbaar in een aantrekkelijke folder, een handige fietsknooppuntenlijst en als digitaal PDF-bestand. 


Midden-Delfland Dag 18 juni 2011

De Midden-Delfland Vereniging organiseert in samenwerking met vele organisaties, bedrijven en particulieren op zaterdag 18 juni voor de 13e keer de Midden-Delfland Dag.
Dit jaar is het thema: 'Midden-Delfland: Er was eens….. Het leven van nu in het landschap van vroeger'. Hier het programma 2011. Zie ook Nog meer activiteiten op de Midden-Delfland Dag.

Midden-Delfland is een oase van rust in de drukke Randstad, maar ook een gebied dat bruist van de agrarische en culturele activiteit. Het boerenleven, de natuur, het open landschap en de rust staan centraal. Dit alles op een steenworp afstand van de steden Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam, Delft, Rijswijk, Westland en Den Haag. Fietsend, lopend of varend: ontdek de cultuur in de natuur. Vele organisaties en bedrijven zetten de deuren wijd open voor belangstellenden die een kijkje achter de schermen willen nemen.

Midden-Delfland heeft veel te bieden: op het terrein van kunst en cultuur, maar ook voor recreatie, informatie of culinaire lekkernijen bent u in Midden-Delfland aan 't goede adres. U kunt bijvoorbeeld genieten van muzikale optredens, tentoonstellingen, demonstraties, natuurvaartochten en streekproducten. Er zijn diverse biologische boerderijen te bezoeken en u kunt deelnemen aan één van de drie fietsroutes, korte en lange wandeltochten, een boottocht door de Vlietlanden of een kanotocht door Maasland. Onderweg staat op diverse locaties de koffie klaar en kunt u genieten van de boerenmelktompoes, de Woudtse Plak of één van de andere streekproducten.

De feestelijke opening vindt om 10.00 uur plaats bij de ruïne van kasteel Keenenburg aan de Kasteellaan in Schipluiden. Otto van Egmond, bewoner van kasteel Keenenburg, zal met zijn gemalin Agnes Croesink de Schout en Schepenen van Midden-Delfland en de omliggende steden ontvangen.

Van 10.00 tot 16.00 uur staan de poorten van Midden-Delfland open. Komt u vooral op de fiets: op uw eigen fiets of op een gehuurde fiets. U kunt de huurfietsen tot en met 16 juni reserveren en op diverse locaties afhalen. 

Midden-Delfland Dag 2011 - programma

Reserveren via Vanuit Maasland kunt u met een kano door het gebied varen. En brengt u een bezoek aan de Hofweg, (Rotterdam-Overschie), dan wordt u met de huifkar naar de volgende activiteit gebracht.

Het volledige programma en de aanvangstijden vindt u op de website www.middendelflandvereniging.nl of in het programmaboekje dat op vele plaatsen in het gebied te vinden is. U bent van harte welkom!

Midden-Delfland Dag 2011

Bron: Persbericht Midden-Delfland vereniging 27 mei 2011.

10 december 2013