Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Theatrale schilderijen van Sibylle Bross in Gallery RitsArt

Zondag 18 september om 16:00 wordt de overzichtstentoonstelling van Sibylle Bross in Gallery RitsArt geopend door curator en conservator van het Zuiderzeemuseum, André Groeneveld.
Tijdens de opening worden er twee portretten van Sibylle Bross verloot. De winnaars zullen tijdens de Furiade op 1 oktober in Gallery RitsArt geschilderd worden.

In de expositie is divers werk van Sibylle te zien van stadsgezichten, landschappen en portretten tot theatrale droombeelden.

Sibylle Bross (1959) is de kleindochter van de bekende Duitse beeldhouwer Fritz Nuss (1909-2000). Het kunstenaarsvak zit haar dus in het bloed. Daarnaast volgde zij onder andere een opleiding aan de Ecole Nationale Suprerieure des Beaux Arts en de Staatliche Akedemie der bildende Künste te Stuttgart. Hoewel zij vanaf 1985 al actief is, schildert zij sinds 2005 'after nature'; impressionistisch in de open lucht. Als Sibylle niet te vinden is op een van de bekende schilderfestivals in Europa of op uitnodiging ergens op reis is om te schilderen, dan schildert zij vanuit haar atelier. Eerder dit jaar schilderde zij met een select kunstenaarsgezelschap in Kenia. Ook van deze veldtrip hangen werken in de expositie.

Kronleuchter, Sibylle Bross, 2011, olie op canvas, 120 x 160cm
Kronleuchter, Sibylle Bross, 2011, olie op canvas, 120 x 160cm.

Licht, luchtig en theatraal

Bross passie is om mensen te schilderen. Zij vertelt over haar recentste schilderijen: "In al mijn grote vrije werken komen mensen voor. Soms mensen die ik ken, soms een model. Ik zet deze personages in een ruimte die ik ken, zoals mijn eigen slaapkamer, of in een fantasieruimte die is ontstaan vanuit beweging terwijl ik aan het werk was." Met de soepele beweging die Sibylle tijdens haar uitleg maakt is goed voor te stellen hoe in haar studio al zwierig dansend haar schilderijen ontstaan. Of ze nu uit haar atelier of buiten zijn gemaakt, Bross schilderijen zijn licht, luchtig en energiek. Er straalt levensvreugde van af.
Daarnaast speelt Bross op deze doeken met de relatie van de personages, welke wat te raden overlaat. Dit maakt haar werk tot 'theatrale stillevens'; een stilgelegde scene uit een theaterstuk waarbij het verhaal nog alle kanten op kan.

Techniek

Wat betreft haar techniek vertelt zij:"Omdat ik snel wil werken met mijn modellen heb ik in het verleden een gemengde techniek uitgewerkt met acryl en oliepastels op papier. Daarnaast heb ik altijd gewerkt met olieverf op canvas. Ik gebruikte daarom heel veel terpentine om een grote kwaststreek te krijgen. Op een gegeven moment vond ik dit niet meer prettig werken. Dus moest ik een andere oplossing vinden. Nu werk ik al zeven jaar op allerlei verschillende manieren met olieverf zonder enige terpentine of witte spiritus te gebruiken."

De tentoonstelling van Sibylle Bross is te zien van 18 september tot en met 18 december 2011 in Gallery RitsArt, gevestigd aan de Veerstraat 3, Maassluis. Openingstijden zijn: donderdag van 12:00 - 18:00, vrijdag van 14:00 tot 21:00, zaterdag van 11:00-17.30 en zondag van 13:00 tot 17:00. Voor meer informatie kijk op www.ritsart.com

Bron: Persbericht Gallery RitsArt Maassluis

05 april 2024