Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Kleurrijk historisch schouwspel Otto van Egmond

19 juni 2011. Tijdens vier uitverkochte avondvoorstellingen en de extra matinee op zondag beleefden de toeschouwers het bijna vergeten verhaal van Willem van Oranje en de Spaanse overheersing in de periode 1572-1574, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Tevens werd de rol van Otto van Egmond, heer van Keenenburg, en zijn familie uit de schaduw gelicht tijdens het leerzame, sfeervolle en soms hilarische openluchtspel 'Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg'.

Lees het hele verslag met fotoalbums verder...


EXTRA MATINEE zondagmiddag 19 juni 14.00 uur
Van het Openluchtspel in Schipluiden: Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg

14 juni 2011. Door de grote vraag naar kaartjes voor het openluchtspel dat van 16 tot 19 juni wordt opgevoerd in Midden-Delfland/Schipluiden is besloten een extra voorstelling te geven op zondag 19 juni om 14.00 uur. Alle andere voorstellingen zijn inmiddels geheel uitverkocht.

Het toneelstuk in twee aktes speelt in de periode 1572 -1574, waarin Willem van Oranje vlucht naar Delft en uiteindelijk het initiatief in de bevrijdingsstrijd weet te nemen door het beleg van Leiden te breken. De prijs is hoog speciaal voor de boeren uit de polders in het lage Holland, die hun land langdurig onder water zien staan. Otto van Egmond als dijkgraaf en Statenlid speelt bij dit alles een belangrijke rol. In een spectaculaire setting met levende have, strijd, liefde en verdriet, ondersteunt door vele figuranten, herleeft in Schipluiden een stuk vaderlandse geschiedenis.

De toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website www.openluchtspelkeenenburg.nl (snel reserveren en direct betalen) of tot en met zaterdag bij AH in Schipluiden.
Toegang voorverkoop €15,-, op de middag zelf €17.50.
Het publiek zit droog op een overdekte tribune.

Meer informatie bij stichting PGMD, info@openluchtspelkeenenburg.nl of tel. 06 53 360111


Openluchtspel Otto van Egmond nadert zijn climax

5 juni 2011. De repetities voor het openluchtspel 'Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg' naderen hun climax, met nog slechts een klein aantal doorlooprepetities voor de boeg. Steeds duidelijker wordt het verhaal en de acteurs raken steeds meer in de ban van dit historisch toneelspel. Het verhaal gaat over de belevenissen van Otto van Egmond, heer van het kasteel Keenenburg in Schipluiden, Willem van Oranje en Holland tijdens de Spaanse overheersing rond 1572. Plaats van handeling is het herbouwde torentje dat op de kasteelfundering rust.

De geschiedenis van Otto van Egmond werd gepubliceerd in het jaarboek 2009 van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Op haar website is ook een aantal artikelen over het kasteel en haar bewoners te vinden. Govert van Oord vond in dit verhaal de inspiratie voor het schrijven van het toneelstuk en samen met toneelspelers van o.a. VAT75, het koor Horizon en folkgroep Pekel wordt de geschiedenis uitgebeeld tijdens vier avondvoorstellingen in de openlucht in Schipluiden. Koos Schinkel regisseert de heel diverse groep acteurs en zangers naar een voor het publiek interessant en amusant schouwspel. Na afloop van de lange dag van repetities stond een heerlijke barbecue klaar.

Nog geen kaarten? Er zijn twee avonden uitverkocht; de andere gaan snel! www.openluchtspelkeenenburg.nl

Repetitie openlucht toneelspel Otto van Egmond op 5 juni 2011
Repetitie openlucht toneelspel Otto van Egmond op 5 juni 2011.

Meer informatie over Otto van Egmond en de Keenenburg is te zien in museum Het Tramstation bij de onlangs geopende expositie 'Ridder Otto van Egmond, Het leven en werk van een kasteelheer van de Keenenburg'.


Kaartverkoop Openluchtspel Otto van Egmond van start

7 mei 2011. Op 7 mei startte de kaartverkoop voor de openluchtvoorstelling 'Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg' Otto en zijn gemalin Agnes Croesink verkochten op verschillende locaties de kaartjes aan de mensen die zeker willen zijn dat ze op de gewenste avond kunnen genieten van het spel.

Meer kaartjes via de website verkrijgbaar en op de verkooppunten die op de site en affiches staan aangegeven:

www.openluchtspelkeenenburg.nl


Foto Dirk Eikelenboom.

Otto van Egmond en Agnes Croesink terug op Keenenburg

25 januari 2011. Otto van Egmond, kasteelheer van de Keenenburg in Schipluiden, en echtgenote Agnes Croesink komen terug naar Schipluiden. Zij kondigden dit aan tijdens de gemeenteraadsvergadering op 25 januari. Beide personen liggen echter al enkele honderden jaren begraven in de Dorpskerk van Schipluiden. De aankondiging betreft een groot theaterspektakel dat gaat plaatsvinden 16-19 juni 2011 op de plaats van het oude kasteel. De fundering ervan ligt in de grond; alleen één toerentje is opnieuw opgebouwd.

In een echt zestiende-eeuws schouwspel wordt een deel van het leven van Otto van Egmond gepresenteerd. Otto van Egmond en Agnes Croesink worden voor de moeilijkste keuze van hun leven geplaatst - trouw blijven aan de wettige Spaanse vorst of mee gaan met de opstand onder leiding van Willem van Oranje. Als Den Briel op 1 april 1572 in de handen van de Watergeuzen valt kiest Otto van Egmond weloverwogen voor de opstand en wordt hij de vertrouweling van Willem van Oranje. Adriana, zijn dochter, huwt met geuzenadmiraal Blois van Treslong en zijn zoon Jacob wordt kolonel van het Staatse leger. Pas als in 1574 de stad Leiden wordt ontzet en de Spaanse troepen zich moeten terugtrekken, haalt de kasteelheer van Keenenburg weer opgelucht adem. Ondertussen staat Midden-Delfland onder water en lijden de boeren honger.

Openluchtspel Keenenburg

Alles te zien in een groot spektakel met zang, spanning en humor, over moedige mannen en vrouwen, wanhopige boeren, ware liefde, ruige soldatenhumor en het feest van de bevrijding.

Het toneelspektakel wordt uitgevoerd door toneelgroep VAT 75, ondersteund door vele zangers en figuranten van o.a. koor Horizon. De regie is in handen van Koos Schinkel, een vakman die zijn sporen in vele producties in het Westland e.o. heeft verdiend.

De productie is in handen van de stichting Promotie Groen Midden-Delfland die ook verantwoordelijk is voor de fondsenwerving en sponsoring.

Voor meer informatie zie website: www.openluchtspelkeenenburg.nl.

06 april 2024