MIDDEN - DELFLAND

Living fast / living slow - mail art in gemeentehuis

8 november 2011. Van 17 oktober tot en met 16 november zijn in het gemeentehuis van Midden-Delfland in Schipluiden de resultaten te zien van het mail art project van kunstenaar Mr. Colori en het Museum of Instant Images uit Chaam. 140 Kunstenaars uit meer dan 30 landen hebben een bijdrage geleverd aan deze expositie. ‘Living fast / living slow’ is een internationale presentatie van de verschillende visies op het begrip langzaam leven - Slow living. 

Wat is mail art?

Mail art (post kunst) is voor velen een onbekende kunstvorm. Bij mail art wisselen kunstenaars via de 'gewone' post (in het Engels ook wel snailmail genoemd) hun kunstwerken uit en omzeilen daarmee de traditionele kunstinstellingen bij het openbaar maken van hun werk (zie Wikipedia).

In het geval van deze tentoonstelling stuurde mr. Colori (alias Toon Joosen) uit Chaam een groot aantal uitnodigingen naar kunstenaars over de hele wereld om bij te dragen aan het mail art project: Living fast / living slow. 140 kunstenaars stuurden hun impressie op dit thema op brieven, postkaarten en andere objecten (als er maar een postzegel op kon) terug naar Chaam. Mr. Colori bracht al deze kunstuitingen bij elkaar in een tentoonstelling. Daarnaast produceerde hij een catalogus en werden de werken gepubliceerd in Het Museum of Instant Images, te zien op: slow-project.blogspot.com en www.colori.nl/
Al 30 jaar lang, sinds de jaren 70 tijdens zijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, is mr. Colori gepassioneerd bezig met mail art. Tegenwoordig bestaat het mail art-netwerk uit duizenden kunstenaars. Ook bestaat er inmiddels een digitale variant: e-mail art.

Living fast / living slow

De tentoonstelling living fast / living slow

Op 4 november was mr. Colori aanwezig in het gemeentehuis van Midden-Delfland om de tentoonstelling toe te lichten. De titel van het project komt deels van Citta Slow, het netwerk van kleine gemeenten waartoe Alphen-Chaam onlangs toetrad, en de snelheid van een ruimteervaring, binnenkort op Curacao te beleven bij: www.spaceexperiencecuracao.com.

Living fast / living slow - mail art in gemeentehuis

De op een aantal panelen bevestigde kunstwerken zijn heel uiteenlopend van aard en techniek. Veel werken bestaan uit collages van beelden en teksten, gemaakt van foto's, tekeningen en beschilderingen. De schildpad (beeldend voor zijn traagheid) komt diverse malen voor. Ook werden enkele gedichten en teksten toegestuurd. Naast het kunstobject zelf is vaak de envelope, waarin het is verstuurd, rijkelijk versierd en is duidelijk nagedacht over de keuze van de postzegels. 

Living fast / living slow - mail art in gemeentehuis

De uitdaging van de kijker is om in elk object het thema van de tentoonstelling te herkennen. Vanwege de beperkte ruimte is een deel van de werken niet op panelen aangebracht maar te bekijken in een kist met mappen. De tentoonstelling bevat een bijzonder kleurrijke collectie van belevingen van het thema 'living fast / living slow' uit een groot aantal landen en culturen, en is een bezoek zeker waard. 

De toegang is gratis – volgens de principes van de mail art. 

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website: www.colori.nl 

Verder op reis...

Na de tenstoonstelling in de Nederlandse Citta Slow hoofdstad Midden-Delfland gaat hij naar het gemeentehuis van Alphen-Chaam. In de loop van 2012 gaat de expositie verder op reis: eerst naar de andere Cittaslow gemeenten binnen Nederland: Borger-Odoorn en Vaals en daarna waarschijnlijk naar Italië. Zo kan een uitwisseling of samenwerking tot stand komen tussen de kunstenaars van Cittaslow gemeentes.

Living fast / living slow - mail art in gemeentehuis

Bron: persbericht gemeente Midden-Delfland 17 oktober 2010

10 december 2013