MIDDEN - DELFLAND

Knotgroep Midden-Delfland aan het werk

29 januari 2011. De groep knotters had zich verzameld aan het einde van de Kwakelweg om vandaar per boot naar Bommeer te varen om op de Rijskade een aantal bomen onder handen te nemen. Maar de boot kwam niet: de boot van Natuurmonumenten kon niet uit het haventje langs de Vlaardingsevaart komen omdat er zo'n 2 cm ijs lag. Geen probleem, want er zijn ook andere mooie locaties om te knotten, zoals een klein bosje op een rietlandje langs de Vlaardingsevaart bij de Broekpolder. Even omrijden dus, waarna iedereen voortvarend aan de slag ging om de verloren tijd in te halen.

Gelukkig had het gevroren zodat het normaal drassige rietland nu enigszins belopen kon worden. Het was wel uitkijken want af en toe zakte men flink weg in het moeras. Op deze bijna windstille dag was het een genot om in de natuur te werken. Rondom maakten grote groepen ganzen hun kenmerkende geluiden en regelmatig vloog er een grote groep smienten over, alsof ze meenden al naar het noorden te moeten vertrekken. Zoals altijd zoekt iedereen een eigen boom om deze eens flink te kortwieken. Het was deze keer de bedoeling om de dikke en rechte stammen apart aan de waterkant te leggen voor hergebruik. De rest moest in bossen samen worden gebonden, zodat deze gebruikt konden worden als beschoeiing van de Vlietlanden. Tijdens de lunchpauze wordt er altijd de zeer gewaardeerde erwtensoep van Rinus gegeten. Iedereen heeft er zo zijn eigen reden voor om met de knotgroep mee te werken. Het is natuurlijk altijd heerlijk om in de natuur te werken en bovendien nog nuttig werk te doen ook. 

Knotgroep Midden-Delfland aan het werk - 29 januari 2011

De organisatie van knotgroep Midden-Delfland weet steeds weer prachtige plekken te vinden. Zo staat vrijwel elk jaar de eendenkooi Schipluiden op het programma, maar ook wordt er gewerkt op een aantal prachtig gelegen boerenerven en op de Vlietlanden zelf.

Ook de vereniging Natuurmonumenten werkt veel met vrijwilligers gedurende het hele jaar. Natuurmonumenten beheert in het Midden-Delflandgebied een groot aantal gebieden waaronder de Vlietlanden, een deel van de Aalkeetbuitenpolder en de Ackerdijkseplassen. De vereniging organiseert ook regelmatig (vaar)excursies in het gebied. Op deze pagina staat een aantal foto's van deze mooie knotdag. 

Knotgroep Midden-Delfland aan het werk - 29 januari 2011
De bevroren Vlaardingsevaart richting Schipluiden.

Knotgroep Midden-Delfland aan het werk - 29 januari 2011
Zo ziet een trotse knotter er uit: foto's makend van zijn resultaat.

Knotgroep Midden-Delfland aan het werk - 29 januari 2011
De Aalkeetbuitenpolder waar Natuurmonumenten een groot deel van het gebied beheert.

10 december 2013