MIDDEN - DELFLAND

Cult Royale 2011 in Schipluiden was Fantastique

22 januari 2011. Het zesde festival Cult Royale kende 50 verschillende artiesten, 124 voorstellingen en 20 verschillende locaties. Waar maak je dit mee in een dorp anders dan in Schipluiden! 's Middags opende het muziekcollectief Waldorf en de kunstenaars van Plastic Fantastique het festival en werd de aanzet gegeven voor een kunstwerk van plastic afval. Meteen hierna zwermde het publiek uit naar de verschillende 30-minuten durende optredens. Dit jaar waren er opvallend veel nieuwe huiskamertheaters. Tijdens het Prakkie Royale, van 18.00 tot 20.00 uur, kon men genieten van de gerechten die door een aantal gelegenheidskoks in eigen gelegenheidsrestaurants werden opgediend. Tegen 20.00 uur begonnen de gasten weer onrustig te worden en werd de Cult Royale Blokkendoos aandachtig bekeken om het tijdschema voor de avond te plannen. Op drie locaties werd Cult Royale afgesloten met spetterende optredens. Zie ook: Cult Royale 'Op reis...'.

Tijdens het Cult Royale festival werd vooral veel muziek gemaakt met een grote diversiteit aan stijlen. Daarnaast was er veel ruimte voor andere kunstvormen als toneel, literatuur, poëzie en stand-up comedy. Voor de kinderen waren er 's middags diverse voorstellingen met sprookje en verhalen. Ridders in de dop konden hun talenten testen in de Dorpshoeve bij het Riddertoernooi. Helaas had ridder Cor zijn duim geblesseerd, waardoor hij niet in zijn harnas kon komen. In het Oude Gemeentehuis genoten kinderen van de leuke liedjes van de Maxima's. Toneelgroep VAT'75 bracht Roodkapje weer tot leven in het Jeugdhuis. Ondertussen werd de supermarkt verrast door een flashmod door zingende viswijven.

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Opening met muziekcollectief Waldorf en de kunstenaars van Plastic Fantastic

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Maxima's in het Oude Gemeentehuis

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Flashmob van Viswijven in de plaatselijke supermarkt

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Prakkie Royale in het Notenschip

Vol is Vol

Ervaringen van voorgaande jaren hadden geleerd dat vroegtijdig bij een voorstelling aanwezig zijn essentieel is om je geplande optreden mee te kunnen maken. Bij veel theaters stond dan ook al lang voor de aanvangstijd een rij, want: vol is vol! Het nieuwe 'theater' in Klein Keenenburg was heel populair... het is immers ook leuk eens binnen te mogen kijken in dit opvallende gebouw. Ook de kroeg onder het Oude Gemeentehuis was voor velen nieuw. Het gespreksthema van deze Cult Royale was: 'ik ging op reis en nam mee.... '. Edwin Bonte en Willem Haring namen een kijkje in de fotoalbums van een aantal bekende Schipluidense reizigers tijdens het programmaonderdeel Wintergasten. De vorige dag, vrijdag, kon iedereen een avondwandeling door het dorp maken. Achter een groot aantal ramen waren de souvenirs te bekijken die door de bewoners werden meegenomen van hun vaak verre reizen. 

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Haagse kleinkunstgroep Kluister

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
The Secret Love Parade met romantische electropop

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Esther Groenenberg in Indigo

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Travlin' Tunes & Friends

Tijdens de wisselingen tussen de programma's moest snel naar een volgende locatie gelopen worden. Een veel gehoorde vraag tijdens het festival was: waar ben jij geweest? En was het leuk? Met de 21 theaters en slechts zeven mogelijkheden om voorstellingen te bezoeken was kiezen weer heel moeilijk, vooral als bleek dat de geplande voorstelling al bommetje vol was. Dan snel dus naar de tweede keuze gerend of even een drankje nemen. Vrijwel iedereen zal het eens zijn met de stelling: Cult Royale 2011 was top!

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Het Gloren met Floris Schrama

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
The Faint Lights in de kelder van het Oude Gemeentehuis

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
The Maxima's met muziektheater in de Klub Maximas Royales

 

Maurits' Mash-up

Op drie prachtige feestlocaties, nl. Oude Gemeentehuis, Indigo en de Dorpshoeve, werd het Cult Royale afgesloten. Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van muziekvereniging Sint Caecilia is (weer) een bigband geformeerd, dit keer met een vragenoproepende naam Maurits' Mash-up. Het antwoord kwam om even na twaalf uur: Maurits is een operazanger die met de bigband een aantal nummers van André van Duin zong, maar dan in de stijl van de opera. Een mash-up is volgens Wikipedia het op muzikaal verantwoorde wijze door elkaar draaien van twee of meer muzieknummers, in dit geval dus muziekstijlen. En verrassend was het zeker om bij voorbeeld de carnavalskraker 'Daar staat een paard in de gang' in operastijl met bigband geluid te horen. Uiteraard werden er ook echte bigband nummers uitgevoerd. Het publiek genoot er in ieder geval van.

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Bigband van Maurits' Mash-up...

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
... en dit is Maurits

Plastic Fantastique

Tijdens de opening werd een begin gemaakt met het kunstwerk Plastic Fantastic. Wie later op de avond weer eens langs kwam bij de kas achter Indigo kon het resultaat bewonderen van de veelkleurig plastic druppel die daar met de eromheen gedrapeerde verlichting in de kas hing. Of er nog een kopers zijn voor het kunstwerk is nog de vraag. 

Cult Royale festival Schipluiden 22 januari 2011
Plastic Fantastique - kunstwerk van afvalplastic

Cult Royale: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006

Caecilia 90 jaar - jubileum kick-off

Muziekvereniging Sint Caecilia Schipluiden bestaat dit jaar 90 jaar. Cult Royale was de kick-off van een groot aantal jubileumactiviteiten. De vereniging was tijdens Cult Royale aanwezig met straatoptredens op de vrijdagavond. Op zaterdag genoten 32 mensen van het Prakkie Royale XL in het Notenschip, met de muzikale intermezzo's door de fluitisten van het Jeugdorkest. De bigband sloot in de Dorpshoeve Cult Royale af met een spetterend optreden van Maurits' Mash-up.

Een fotoalbum geeft een uitgebreid verslag van deze jubileumactiviteiten.

Het jubileumweekend zal plaatsvinden op 27, 28 en 29 mei 2011 met diverse optredens en activiteiten. Lees hier meer over op Caecilia on Stage. Zorg dat je erbij bent! 

14 december 2013