MIDDEN - DELFLAND

Chinese ambassade aanwezig bij opening tentoonstelling 'Made in China' in Midden-Delfland

20 april 2011. De tentoonstelling 'Made in China door Tineke van Gils' is officieel geopend in Midden-Delfland in het bijzijn van cultureel attaché mr. Chen Yajun van de Chinese ambassade en burgemeester Arnoud Rodenburg en wethouder Tineke van Nimwegen van de gemeente Midden-Delfland. Mr. Chen Yajun sprak namens de Chinese ambassade over de bijdrage die porselein heeft geleverd aan de vriendschap tussen China en Nederland. Vanaf de 16e eeuw kwam met het porselein, de Chinese cultuur Europa binnen. 

Burgemeester Rodenburg over de relatie van het ambachtswerk met zijn gemeente: 'Tineke van Gils maakt Slow Ceramics, die de efficiency van het leven op het platteland weerspiegelt. Ik ben er trots op dat Midden-Delfland een kunstenaar heeft van dit formaat. 

Burgemeester Rodenburg spreekt de cultureel attaché mr. Chen Yajun van de Chinese ambassade - 20 april 2011
Burgemeester Rodenburg spreekt de cultureel attaché mr. Chen Yajun van de Chinese ambassade toe.

De werkwijze van de kunstenares sluit prachtig aan bij Cittaslow. Niet alleen door haar ambachtelijke aanpak, maar ook vanwege het feit dat zij lokale, streekeigen materialen gebruikt. Wethouder Tineke van Nimwegen sprak over de ambassadeursrol die kunstenaars zoals Tineke van Gils vervullen en die getuigt van de liefde voor hun dorp, stad of streek. Zij nodigde de aanwezige Chinese en Nederlandse kunstenaars uit om elkaar in Midden-Delfland nader te ontmoeten.

Chinees porselein

De tentoonstelling 'Made in China' komt voort uit de uitnodiging die Tineke van Gils in 2010 vanuit China ontving om in Dehua (Fujian) 100 verschillende theepotten te komen maken van het Blanc de Chine porselein. Zij werd hiervoor gevraagd omdat zij op een andere wijze dan de in China gebruikelijke, bleek te kunnen werken met dit materiaal. Het resultaat was een originele collectie theepotten die in China lovend werd ontvangen. De serie is eerder tentoongesteld in Shanghai.

 

Blanc de Chine flyer - Klik voor grote afbeelding

Bezoektijden tentoonstelling

De tentoonstelling is tot en met 31 augustus te bezichtigen in galerij/pottenbakkerij Van Gils,
Rijksstraatweg 16 in Schipluiden (015 380 81 91, info@tinekevangils.com).
21 april t/m 5 juni woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak
6 juni t/m 31 augustus op afspraak.

Blanc de Chine bij Tineke van Gils.

China Times met Tineke van Gils - Klik voor grote afbeelding
Pagina uit de China Times over Midden-Delfland en Tine van Gils.

Bron: Persbericht Tineke van Gils


Made in China: Blanc de Chine - theepotten van Tineke van Gils

De Nederlandse keramiste Tineke van Gils (Schipluiden) kreeg het bijzondere verzoek om in China 100 unieke theepotjes te draaien van romig wit, transparant porselein van het al vanaf de 17e eeuw wereldwijd bekende porselein Blanc de Chine. Daarom reisde zij in 2010 naar Dehua (Fujian) waar zij de theepotjes draaide tussen eeuwenoude drakenovens. Vanwege de moeilijkheidsgraad wordt er in China nauwelijks mee op de draaischijf gewerkt, bijna alles wordt in mallen gegoten. Met deze collectie, die de keramiste draaide in de haar zo geheel eigen stijl, oogstte zij in China veel lof.

Een deel van de 100 theepotten soloshow, die zij in mei in Shanghai kreeg aangeboden, wordt nu voor het eerst in Nederland getoond. De dubbeltentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie Montana, Montanalaan 8, Apeldoorn die na 10 jaar haar poorten sluit. Tot en met 30 januari 2011 is ook daar een expositie van de theepotten uit deze collectie van Tineke van Gils te zien. De expositie In CODA Verdieping duurt tot en met 25 januari 2011.

Op zondag 9 januari werd deze tentoonstelling geopend met de lezing van kunstenares Tineke van Gils: Made in China: over drakenovens en porselein in Dehua (Z/O) China.

De theepotten zijn te koop via Galerie Montana.
Voor meer informatie: tel. 055 - 3550540 /
www.galerie-montana.nl  / e-mail: info@galerie-montana.nl 

Zie ook: Leerzame Chinees Nieuwjaar viering.

Blanc de Chine - Blue Lady - Tineke van Gils

Blanc de Chine - Shadow of the Wind - Tineke van Gils

Bron: Persbericht CODA

10 december 2013