Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Resultaten paddentrek voorjaar 2011 in Delfland

15 mei 2011. Op zaterdag 14 mei zijn de resultaten van de paddentrek 2011 in Bergschenhoek, Bleiswijk, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Pijnacker en Ypenburg gepresenteerd in het natuur- en milieucentrum de Papaver. Er zijn 10.382 amfibieën overgezet en 1527 dood op de diverse locaties aangetroffen. Dit op 19 locaties. Deze cijfers bevatten ook de amfibieën die uit putten (straatkolken) zijn gehaald, dat zijn 236 levende en 21 dode exemplaren.

De KNNV is verheugd over het aantal gestegen overgezette amfibieën b.v in 2010 waren dat 6.757. De oorzaak hiervoor zijn 2 nieuwe locaties maar vooral door de grotere aantallen die op vele plaatsen zijn overgezet. Waarbij zeer verheugend is dat op de oude locaties b.v. in Delft Kerkpolder en Abtswoude veel meer padden zijn overgezet. Negatief is de sterke stijging van het totale aantal dode dieren. Dit is het hoogste aantal sinds de organisatie van de paddentrek in deze omgeving. Het lagere aantallen dat uit de putten is gehaald heeft te maken dat er circa 100 putten extra zijn afgedekt met een puttenrooster.

Het overzetten van de padden begon dit jaar op 12 maart; het einde was tussen 5 - 9 april. Dit was per locatie verschillend, dat heeft te maken met de verschillende omstandigheden op de diverse locaties.

Er zijn gewone padden, bruine en groene kikkers en kleine watersalamanders overgezet. Ook is er een in onze streek zeer zeldzame levende vuursalamander ontdekt in een straatkolk in Tanthof-Oost. Ook deze is overgezet.

Er waren circa 280 overzetters actief, waarvan 125 nieuwe aanmeldingen. Er hebben zich nog nooit zoveel nieuwe overzetters aangemeld. Dit aantal overzetters is exclusief partners, kinderen, vrienden en bekenden. Hierdoor is de schatting dat er ca 400 mensen actief waren met het paddenoverzetten.

Paddentrek - KNNV
Overzetters zingen over kikkers en kameleons met de Zambiaanse zangeres Alice Wamelume.

De gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp en Den Haag (stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg) hebben de nodige verkeersborden gezet. De gemeenten Delft en Lansingerland hebben circa 220 straatkolken van roosters voorzien, hierdoor wordt voorkomen dat padden e.d. hierin verdwijnen en omkomen.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft diverse stoepranden met padvriendelijke voorzieningen aangebracht. Dit zijn stoepranden met schuine randen. Op opdracht van de gemeente Den Haag heeft de KNNV de faunapassages aan de Middelweg hersteld. Groenservice Zuid-Holland heeft in Kerkpolder in Delft uitreedplaatsen aangebracht; hierbij heeft de KNNV geadviseerd.

Aan de overige activiteiten die de KNNV onderneemt is te zien dat de aandacht door de diverse beheerders langzamerhand de goede richting op gaat. Tegelijk is aan deze activiteiten te zien dat er nog heel veel te doen is.

Op de afsluitende middag zijn naast de cijfers van de afgelopen paddentrek ook de fotoserie bekeken die Philip Habing heeft gemaakt van paddenoverzetters. Phlilip is een beroepsfotograaf die zich regelmatig in een bijzondere groep mensen verdiept en deze ervaring fotografisch vastlegt. Deze serie zal spoedig op de site van de KNNV verschijnen.

Een ander hoogtepunt van de middag waren de liederen Simbotwe (kikker) en Sinaniwaicht (kameleon) door de Zambiaanse zangeres Alice Wamelume. De foto geeft de sfeer weer.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de natuurvereniging voor Delfland. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer geven wij vorm aan deze doelen. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt. Elk jaar kent een groot thema in 2011 staan Oevers centraal.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.
Al deze activiteiten heeft tot doel de diversiteit aan gebieden en soorten te behouden en de mensen ervan te laten genieten: samenleven met de natuur.
Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Bron: Persbericht KNNV afd. Delfland 15 mei 2011

05 april 2024