Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Een reis door het Midden-Delflands en Westlands groen

4 mei 2011. Vanaf zaterdag 14 mei 2011 is het werk van Alexx Meidam te zien in Kunst in de Kas bij Zuidkoop in De Lier. De opening van deze tentoonstelling met recent gemaakte schilderijen ontstaan tijdens ontdekkingstochten per boot door het Midden-Delfland en het Westland zal om 16.00 uur worden verricht door wethouder Arne Weverling van gemeente Westland.

Midden-Delfland is het laatste stukje cultuurhistorisch waardevol Hollands landschap in Delfland. Beeldend kunstenaar Alexx Meidam (1954) heeft dit voor deze expositie vastgelegd. Regelmatig trekt hij vanuit Delfshaven met zijn Zephyr boot naar het Midden-Delfland en het Westland en ontdekt vanaf het water hoe het groene landschap zich uitstrekt langs, rivieren, vaarten en vlieten. Met zijn boot kan hij op plaatsen komen die niet voor iedereen toegankelijk zijn. De impressies die hij van verschillende plaatsen opdoet, legt hij direct vast. Dit zijn indrukken van o.a. verweerde boomstammen, inhammen in oevers en verschillen in waterhoogtes in dit laatste stukje authentieke weidelandschap. De onderweg gemaakte schetsen en olieverfschilderijen werkt hij in zijn atelier uit tot composities waarin de vormen uit de natuur teruggebracht worden tot een landschappelijke abstractie.

De waargenomen veranderingen van licht, lucht, water en land zijn soms op ludieke wijze samengevoegd door Meidam. De ene keer zijn het letterlijk de doeken die hij aanpakt en de andere keer is het de verf die de toon zet in de compositie. Meidam neemt de kijker op deze expressieve manier mee op zijn reis door het Midden-Delflands en Westlands groen. In de schilderijen zijn afbeeldingen te ontdekken van knotwilgen, weidemolentjes, vlieten en planten.

Langs de Vliet, olieverf op linnen - Alexx meidam
Langs de Vliet, olieverf op linnen - Alexx Meidam.

Alexx Meidam woont en werkt in Rotterdam. Na het doorlopen van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam heeft hij naast het schilderen ook veel projecten gerealiseerd waarin hij de voor hem zo typerende daadkrachtige expressie kwijt kon. Zo heeft hij o.a. een ziekenhuis in Tanzania weten te financieren met de verkoop van de grootste ets ter wereld (250 x 200 cm) waarop de Erasmusbrug is afgebeeld.

Ook de reis door het Midden-Delflands en Westlands groen van deze Rotterdamse beeldend kunstenaar is een uitdaging waarin hij de elementen van de natuur met zijn expressie weet te vereeuwigen.
De expositie van Alexx Meidam, met zijn schilderijen van de indrukken uit het Midden-Delflands en Westlands groen, is te zien van 14 mei t/m 28 augustus 2011.

De expositie is dagelijks (behalve op zondag) te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur aan de Zijtwende 52, 2678 LJ te De Lier.

De expositie is in samenwerking met Zuidkoop Natural Projects en Gallery Ritsart tot stand gekomen. Ga voor meer informatie naar www.ritsart.com.

Bron: Persbericht 2 mei 2011

05 april 2024