MIDDEN - DELFLAND

83ste Sionsfeest - 11 & 12 augustus 2011

11 augustus 2011. Het 83ste Sionsfeest werd donderdag traditiegetrouw geopend met de feestlijke versierde optocht met het vaandel van de vereniging en bestuur lopend aan de kop van de stoet. Een beetje jammer wel dat de animo voor deze folklore minder lijkt te worden. Vorig jaar was er nog sprake van een lange optocht met flink wat publiek langs de kant van de weg; dit jaar was de optocht beduidend korter en het publiek bleef vooral binnen. Of de leegloop van het Rijswijkse Sion, of de economische problemen in de wereld, of gewoon de matige zomer er de reden van was is niet duidelijk. De deelnemers hebben tijdens de opbouw en verkleedpartijen vast veel plezier gehad, en dta straalde er in de optocht duidelijk vanaf! Meer foto's in het fotoalbum.

De Oranjevereniging Voor Koningin en Vaderland, Sion en omstreken herdenkt jaarlijks de verjaardag van koningin Wilhelmina op een 'geschikte datum' in de buurt van 31 augustus (haar verjaardag). Tegenwoordig is dat in de laatste week van de basisschoolvakantie. Aan het vaandel is wel te zien dat de vereniging al een tijd bestaat. De oranjevereniging van het buurtschap Sion is opgericht in 1928; het huidige vaandel dateert uit 1940. De traditie van het Sionsfeest wordt door het huidige bestuur en de vrijwilligers in stand gehouden. De feesttent staat als altijd weer op het stukje eigen grond, langs de Noordhoornsewatering, net naast de Sionsbrug. In vroeger tijden ging de optocht nog echt Sion rond, over de Sionsweg, Middendorpweg en Spieringsweteringweg. Maar na de uitbreiding van Den Hoorn met veel jonge gezinnen werd de optocht naar Den Hoorn verplaatst. Het Rijswijkse deel van Sion wordt na de bijna geheel verdwenen tuinbouwactiviteit een nieuwe woonwijk van Rijswijk, met over een paar jaren ongetwijfeld veel jonge gezinnen. Muziekvereniging Sint Caecilia uit Schipluiden heeft al deze veranderingen meegemaakt.

83ste Sionsfeest - 11 & 12 augustus 2011

Als de optocht weer terugkeert uit Den Hoorn van een wandeling over de Dijkshoornseweg vult de feesttent zich helemaal. Tijd voor de voorzitter van de oranjevereniging, Hans Broekhuizen, om het Sionsfeest te openen. Eerst bedankte hij de sponsors voor hun bijdragen, de dames van de inkoop voor de prachtige prijzen en de scouting van Den Hoorn voor hun hulp bij de waterspelen op de vrijdag. Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland sprak een kort woordje (van het steeds leger wordende Rijswijkse Sion was er dit jaar geen bestuurder). Met het spelen van het Wilhelmus werd het feest pas echt geopend en kon de prijsuitreiking beginnen van de 'Versierde optocht'. Daarna was het feest met een verloting. De vrijdag staat in het teken van de jeugd met veel (water)spelen voor alle leeftijden en de afsluitende feestavond met de band Ignition.

83ste Sionsfeest - 11 & 12 augustus 2011

83ste Sionsfeest - 11 & 12 augustus 2011
Meer foto's in het fotoalbum.

Lees meer over Sion:

83ste Sionsfeest - 11 & 12 augustus 2011

10 december 2013