MIDDEN - DELFLAND

Kleurrijk historisch schouwspel Otto van Egmond

19 juni 2011. Tijdens vier uitverkochte avondvoorstellingen en de extra matinee op zondag beleefden de toeschouwers het bijna vergeten verhaal van Willem van Oranje en de Spaanse overheersing in de periode 1572-1574, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Tevens werd de rol van Otto van Egmond, heer van Keenenburg, en zijn familie uit de schaduw gelicht tijdens het leerzame, sfeervolle en soms hilarische openluchtspel 'Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg'. Fotoalbums onderaan.

Plaats van handeling was de plaats waar slechts nog ondergronds de fundamenten van kasteel Keenenburg liggen. Alleen een op deze fundamenten herbouwd stukje kasteelmuur met het zuidwest torentje houden de herinnering aan dit imposante kasteel Keenenburg in Schipluiden levend. De hoofdburcht van het kasteel was voor even terug als decorstuk, evenals de gracht die om de kasteelmuur lag. Telkens met een volle tribune van bijna 300 zitplaatsen beleefde het publiek een levendig schouwspel met kippen, geiten, schapen, zangers, veel figuranten en de hoofdrolspelers. 

Otto van Egmond spreekt zijn burgers toe vanaf de toren.
Otto van Egmond spreekt zijn burgers toe vanaf de toren.

Folkgroep Pekel zorgde voor historisch verantwoorde muziek en gaande het spel kwamen er enkele liederen voorbij. De verteller loodste de toeschouwers langs de verschillende scènes en gaf ter ondersteuning van het spel de nodige achtergrondinformatie. Het enthousiasme van de spelers spatte af van speelvlak, de toren en hoofdburcht en werkte aanstekelijk op het publiek. Dit kwam niet in de laatste plaats omdat veel toeschouwers de bekende toneelspelers hier in een ongewone rol tegenkwamen. Ondanks het ronduit wisselvallige weer in deze periode zijn alle avondvoorstellingen zonder regen van enige betekenis verlopen. Alleen de matinee op zondag was enige tijd een vochtige bedoening.

Spanjaarden op zoek naar Otto van Egmond bij kasteel Keenenburg
Spanjaarden op zoek naar Otto van Egmond bij kasteel Keenenburg

Mystery Guest als Charlotte de Bourbon

Tijdens de laatste voorstelling, zondagavond, was in de slotscène (het bruiloftsfeest van Adriana van Egmond en Blois van Treslong) Willem van Oranje vergezeld van zijn nieuwe echtgenote Charlotte de Bourbon. Deze rol werd vertolkt door minister Marja van Bijsterveldt, gekleed in een prachtige jurk. Na afloop van het spel had zij de eer de 'cast en crew' toe te spreken en het projectteam in de bloemen te zetten als dank voor een geweldig cultuurhistorisch spektakel in Schipluiden.

Voorname bruiloftsgasten Charlotte de Bourbon en Willem van Oranje.
Voorname bruiloftsgasten Charlotte de Bourbon en Willem van Oranje.

Het verhaal van Otto van Egmond en Agnes Croesink

Het verhaal gaat over Otto van Egmond, een vooraanstaand ridder en diplomaat die van 1544 tot 1586 lid van de Staten van Holland was. Tijdens de opstand was hij een trouw bongenoot van Willem van Oranje, die uit Dillenburg kwam om de opstand tegen Spanje leiden. Otto van Egmond was daarnaast hoogheemraad van Delfland met als belangrijke taak het land tegen overtollig water te beschermen. In 1573 moest hij de moeilijke beslissing nemen om het gebied van Delfland en Schieland, tegen zijn belofte in, onder water te laten lopen en de watermolens te laten vernietigen. Dit leidde uiteindelijk tot het ontzet van Leiden. 

Agnes Croesink speelde een belangrijke rol als steun en toeverlaat van haar man en kinderen, waarvan er drie, Jacob, Gerrit en Jan, in het Staatse leger met de strijd tegen Spanje te maken kregen. Hun oudste dochter Adriana trouwde met geuzenadmiraal Blois van Treslong, de bevrijder van Den Briel. 

Het bruidspaar Adriana van Egmond en Blois van Treslong
Het bruidspaar Adriana van Egmond en Blois van Treslong

Het verhaal van 'Otto van Egmond en de lotgevallen van Keenenburg' is geschreven door Govert van Oord naar het artikel 'Otto van Egmond, Heer van Keenenburg, ca. 1522-1586', verschenen in het Historisch Jaarboek Schipluiden 2009 van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Dit boek is te koop bij deze vereniging en in Museum Het Tramstation. In dit museum is bovendien een tentoonstelling over Otto van Egmond te bekijken, die alle facetten van zijn leven vertelt en illustreert.

Fotoalbums (ook als één zip file)

Voor alle foto's: alleen voor privégebruik; copyright Henk Groenendaal.

Agnes Croesink, Otto van Egmond, Jacob van Egmond, Willem van Oranje en Blois van Treslong
Agnes Croesink, Otto van Egmond, Jacob van Egmond, Willem van Oranje en Blois van Treslong

Meer informatie

 

01 november 2023