MIDDEN - DELFLAND

Samensmelten: Aat Verhoog bij Zuidkoop Natural Projects

Ondanks het stijgen van de goudprijs schildert Aat Verhoog (1933) met bladgoud. Vervolgens beschilderd hij het goud om 'een bijzonder mooi effect van transparantie te verkrijgen'. Dit effect is te bewonderen op Aat Verhoogs' nieuwe schilderijen die geëxposeerd zijn in de unieke en sfeervolle expositieruimte van Zuidkoop Natural Projects, georganiseerd door Gallery RitsArt. Tentoonstelling van 20 november 2011 tot en met februari 2012.

De overzichtstentoonstelling van de nog steeds vitaal producerende Haagse kunstenaar toont bronzen beelden en schilderijen waarin het samengaan van mens en natuur een thema lijkt te zijn geworden. Getuige zijn groot formaat 'Primavera', half plant, half mens, en menig ander beeld zoals bijvoorbeeld ' Volante' waarin Verhoog rondom zijn atelier gevonden, dood materiaal zoals takken en bladeren een tweede leven geeft door beelden te creëren waar vanuit deze materie menselijke gedaantes ontspruiten.
Hoewel hij pas op zijn 70ste is begonnen met het maken van bronzen beelden, schildert Aat Verhoog al enkele decennia. Hij schildert naast wat hij ziet ook wat hij weet. Hierdoor wordt in zijn schilderijen een beeld gecreëerd welke vaak in eerste instantie als vervormd ervaren wordt, totdat in tweede instantie, al dan niet behulp van de titel, de inhoud van het doek duidelijk wordt.

Zuidkoop Natural Projects in De Lier

Naast het samensmelten van natuur en mens zijn binnen Verhoog's oeuvre veel schilderijen een merkwaardige en ironische ode aan de kunstgeschiedenis in brede zin. Zo is in deze expositie een Vlindervogel, 'Oisopallon' op canvas te bewonderen. Op een ander schilderij staat de jonge schone Camille Claudel afgebeeld. Het bekendste beeld 'de kus' van Auguste Rodin is er ook een van Camille Claudel. Rodin, beroemd om zijn beeldhouwkunst, is er veelvuldig van beschuldigd geen groot beeldhouwer te zijn, maar iemand die mensen 'af goot'. Camille Claudel, in haar jonge jaren bloedmooi, muze en mâitresse van Rodin, was zelf een zeer begenadigd beeldhouwster. Hoewel er tegenwoordig een hernieuwde interesse in haar werk is, is zij bij leven en welzijn nooit beroemd geworden. Zij sleet een groot deel van haar latere leven in een gesticht.

In hoeverre Rodin, zijn werkwijze en zijn relatie met haar daar toedracht voor was, fascineert Verhoog. Zelf vermoedt hij dat het er altijd al in zat bij Camille: 'Zij had een blik in haar ogen die je wel vaker ziet bij dames die in hun jonge jaren verafgood en aanbeden worden maar later in een instituut belandden.' Ironie en net foute zaken is wat Verhoog graag van een zilver of goud randje voorziet en vereeuwigd op doek.
De schilderijen en beelden van Aat Verhoog gecombineerd met de plantcreaties en bloemenobjecten van de designers van Zuidkoop Natural Projects, zorgen voor een expositie met allure.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 20 november 2011 tot en met februari 2012 in Zuidkoop, Zijtwende 52 te De Lier. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10:00-17:00.

Samensmelten: Aat Verhoog bij Zuidkoop Natural Projects

Achtergrond informatie:

Aat Verhoog
Werd geboren op 11 november 1933 in Rijswijk. Volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag. Leerling van Livinus van de Bundt. Werkzaam als schilder, beeldhouwer en architect. Staat vernoemd in de Jacobs en Scheen. Was lid van Pulchri Studio, de groepen Atol, Scorpio en de Posthoorn. Verkreeg onder meer de Jacob Maris prijs voor schilderkunst (1957) De Jacob Hartog prijs in 1966. Werk van Aat Verhoog is onder meer te vinden in diverse particuliere en bedrijf collecties alsmede in het Gemeentemuseum van Den Haag en het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
Zuidkoop Natural Projects staat wereldwijd voor het ontwerpen en ontwikkelen van haute-nature: trendsettende creaties met bloemen , planten, groenten en fruit. Alle inspiratie wordt gehaald uit vormen, kleuren en geuren uit de natuur.
Gallery RitsArt streeft naar het creëren van omgevingen waar mensen zich kunnen verbazen , verwonderen en genieten van kunst.
Justine le Clercq (1967) groeide op in een keurig Haags kunstenaarsmilieu, maar belandde uiteindelijk op straat. Vanaf 2001 werkt ze als beleidsmedewerker in de sector zorg en welzijn. Sinds 2004 verscheen haar feuilleton 'Julia' in Haags Straatnieuws. Justine le Clercq publiceerde in de literaire tijdschriften Lave en De Brakke Hond. De Roemlozen is haar debuut waarin de kunst en de betrekkelijkheid van beroemd zijn een van vele lagen is. Geïnspireerd op haar verleden, waarbij op humoristische en cynische wijze wordt gespeeld met feit en fictie, is het een verhaal waar ieder uit haalt wat hij wil. Een impressionistisch verhaal, een schildering van de werkelijkheid, gekleurd en verkleurd. Onverbloemd wat normaliter verbloemd zou worden lijkt een familiekwaal die naar ieders talent, op verschillende manieren vorm heeft gekregen. Justine wordt in vele recensies geprezen voor haar schrijfkunst in haar debuutroman de 'Roemlozen'.

Bron: Persbericht 17 november 2011

10 december 2013