MIDDEN - DELFLAND

Balije van Utrecht steunt vier projecten in Midden-Delfland

23 maart 2011. De RDO Balije van Utrecht (waar RDO staat voor Ridderlijke Duitse Orde) bestaat sinds 1190, vanaf de Derde Kruistocht. Hoofddoel van de Orde was de bekering tot het christendom van de volken die zij bezocht. Deze taak is tegenwoordig slechts nog op de achtergrond aanwezig. Het genootschap beheert een groot aantal bezittingen (waaronder in Maasland ca. 1000 ha land) en uit de opbrengsten wordt een charitatief vermogensfonds gevoed dat o.a. bijdragen levert aan projecten voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, en projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn, natuur en cultuurhistorie. Over 2010 ontvingen vier projecten in Midden-Delfland een financiële bijdrage.

Maasland onderhoudt al sinds de Riddertijd een nauwe band met de Ridderlijke Duitse Orde. Ooit stond er een imposant gebouwencomplex waar de commanderij van Maasland gevestigd was; in ca. 1720 werd het hoofdgebouw afgebroken; alleen het tuinhuis bleef bewaard. De Duitse Orde hield op te bestaan in de Napoleontische tijd, terwijl de Balije van Utrecht kon blijven voortbestaan. 

In 1991 werd het 750-jarig bestaan van de commanderij van Maasland groots gevierd. Het gemeentebestuur van Midden-Delfland heeft de laatste jaren een intensiever contact met de commandeur van de RDO Balije van Utrecht, baron Bentinck, met het oog op de taak die de Balije van Utrecht op charitatief gebied in deze commanderij wil vervullen. 

Baron Bentinck, commandeur van de RDO Balije van Utrecht
Baron Bentinck, commandeur van de RDO Balije van Utrecht

Tijdens eerdere bezoeken aan Midden-Delfland bezocht Baron mr. O. Bentinck samen met wethouder Van Nimwegen een aantal projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn, natuur en cultuurhistorie. Hieruit werden vier projecten verkozen voor een bijdrage voor hun project. Na een korte uitleg over de RDO Balije van Utrecht door de baron kregen vertegenwoordigers van de vier organisaties de gelegenheid uitleg te geven over hun project. Deze vier projecten zijn: 

De Voedselbank Delft - nieuwe vrachtwagen

Deze organisatie, met als verzorgingsgebied Delft, Pijnacker-Nootdorp, Den Hoorn en Schipluiden, had dringend behoefte aan een nieuwe vrachtauto (is inmiddels aangeschaft). 

De Voedselbank Delft verzorgt voor ongeveer 200 gezinnen een wekelijkse boodschappentas met eet- en drinkwaren. De vrachtauto was zeer nodig aan vervanging toe. Pastor Hans van Bemmel van het stadsdiaconaat Delft en omstreken en medeoprichter van de voedselbank en de non-foodbank, had al zijn afscheidscadeau bestemd voor de nieuwe vrachtauto. Met de bijdrage van de Balije van Utrecht kon een nieuwe vrachtwagen worden aangeschaft. Overigens, Maasland wordt verzorgd door de Voedselbank Maassluis.

Voedselbank Delft
De nieuwe vrachtwagen van de Voedselbank Delft

Voetbalvereniging MVV'27 - G-voetbal

MVV'27 is een grote vereniging met ca. 800 leden waar naast het gebruikelijke jongens- en herenvoetbal ook damesvoetbal en G-voetbal (G voor gehandicapten) belangrijke onderdelen zijn. Het is met name voor het G-voetbal dat extra fondsen nodig waren voor het realiseren van speciale kleedruimten voor deze sporters. Met de bijdrage, een renteloze lening, van de Balije kan dit project later dit jaar worden afgerond. De baron en echtgenote werden van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn door voorzitter Rita van Hardeveld.

Jong voor Oud concert in de Singelhof

In het ontmoetingscentrum Singelhof werd op 14 november 2010 het concert Jong voor Oud gegeven door jonge musici en prijswinnaars van het Prinses Christina Concours 2010. Voor het organiseren van deze concerten is een bijdrage ontvangen.

Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland - Historische Kleding voor Midden-Delfland

Tijdens het 750-jarig bestaan van de commanderij van Maasland was veel historische kleding gemaakt er werd ook gedragen bij de festiviteiten. 

De bibliotheek heeft het plan opgevat om de naaipatronen van deze kleding, gemaakt door mevrouw Ria van Eijmeren, te laten drukken en te verkopen. Marjan Klaren van de bibliotheek sprak de wens uit dat nog meer mensen in historische kleding gaan lopen tijdens het volgende jubileum in 2016.

Na afloop werd nog even in het fotoalbum van het 750-jarig bestaan van de commanderij gekeken.

Fotoalbum van het 750 jarig jubileum


Baron Bentinck, wethouder Van Nimwegen en vertegenwoordigers van de begunstigde organisaties; 
foto: gemeente Midden-Delfland

Meer informatie:

14 december 2013